Takkronor

 

2012 restaurerade vi de två stora malmkronorna i Carlanderska sjukhusets entré i Göteborg. Lamporna demonterades i många delar. Några delar hade rostat fast och demonterades inte. Järnröret i mitten var rostigt. Insidan av bronsdelar var svarta och ibland gröna vilket vittnar om att kortslutning skett och eld uppstått.

 

Gamla elledningar drogs ut med stor svårighet eftersom de var trasiga och satt fast i rören. Trasiga lamphållare i mässing löddes. Trasiga porslinsbrickor i lamphållarna ersattes med specialtillverkade isolatorbrickor i plast. En E14 sockel i mässing som var borta nykonstruerades. De trasiga glasen och plaströren till ljushållarna ersattes med nya plaströr som sågades till och filades jämna.

 

Bronsdelarna och järnrör rengjordes efter demontering. Nya elledningar drogs till lamphållarnas 12 + 12 armar. Dessa löddes samman och förseddes med krympslang vid de två etagerna. Ledningarna drogs upp till upphängningen som försågs med en specialkonstruerad ring för jordning. Elledningarna löddes samman till jordad tygklädd svart sladd i retrostil. Elledningar monterades till lamphållare.

För eldragningarna och lödning och val av material konsulterades certifierad elektriker Lars Ahnqvist. Eldragningarna besiktigades och mättes efter restaureringen.

Bronsdalarna polerades med mikrofibertrasa och ett tunt lager vaxpasta. Taklamporna hängdes på plats och anslöts vid den ombyggda entrén till Carlanderska sjukhuset fredagen den 21 dec 2012.

Före konservering.

Nya ledningar löddes.

Efter konservering.

Rengjorda delar.

0706-580381 helena@hskonservator.se | Postadress & bedsöksadress: Carnegiegatan 18, 414 53 Göteborg

Instagram