Fontänen i Brunnsparken som den såg ut två år efter invigningen.

Bronskaret har börjat spricka i fogar pga betong och blybeläggning i karet.

Svarta hårda krustor av korrosion och beläggningar finns på de rikt ornamenterade bronsdelarna.

Såningskvinnan före och efter restaurering.

Johanna i Brunnsparken

 

Under hösten 2014 gjorde vi förundersökningen för konservering av Johanna i Brunnsparken för Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

 

La Semeuse – såningskvinnan, i folkmun kallad Johanna, skapades av Per Hasselberg och placerades här i Brunnsparken 21 juli 1883. La Semeuse är Göteborgs första kvinnliga staty. Vid invigningen 21 juli 1883 var statyns namn för svårt att uttala. Hon blev därför uppkallad efter invigningens

namnsdagsbarn – Johanna. La Semeuse modellerades och gjöts i Paris. Bronssfontänen är en nitat konstruktion som ursprungligen var grönpatinerad. Bronsskålen har ett blyfoder i botten som täckts med betong. Fogarna i skålen börjar öppna sig av belastningen, och nitar i konstruktionen är på väg att lossna. Första åtgärden är ta bort det tunga innehållet i skålen innan demontering av bronsfontänen kan utföras. Rekonstruktion och lagning av skadade delar samt rengöring och vaxning ska sedan utföras.

 

Nu under hösten 2015 har vi fått uppdraget att konservera fontänens bronsdelar med Svevia som huvudentreprenör. Samlad expertis kommer att samarbeta för att utföra restaureringen av fontänen på bästa sätt, bl a kommer Stenkonservering Väst att ta hand om fontänens stendelar. Grundläggningen, rör, pumpar, vattenspel och belysning skall ocskå ses över. Konserveringen av statyn i brons och brunnskaret kommer att ske på en annan plats.

 

Om du är nyfiken på att följa arbetet, kan du göra det på Instagram:

@johannagonesurfin

0706-580381 helena@hskonservator.se | Postadress & bedsöksadress: Carnegiegatan 18, 414 53 Göteborg

Instagram